Menu Sluiten

Jury 2024

Bernard Foccroulle
(photo by Pascal Victor/ArtComArt)

Bernard Foccroulle (België)

Voorzitter Bernard Foccroulle studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Luik bij Hubert Schoonbroodt en vervolgde zijn studie bij o.a. Xavier Darasse en Gustav Leonhardt. Hij vestigde zijn naam als barokspecialist, als componist en als uitvoerder van hedendaagse muziek. Hij nam meer dan vijftig cd’s op en maakte naam met tientallen wereldpremières van werken van onder meer Philippe Boesmans, Brian Ferneyhough, en Pascal Dusapin. Hij was directeur van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel, voorzitter van de ‘Association Opera Europa’ en docent orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2023 ging zijn eerste opera Cassandra, over de klimaatproblematiek, in première.

https://www.bernardfoccroulle.com/


Matthias Havinga (Nederland)

Matthias Havinga studeerde orgel bij Jacques van Oortmerssen en piano bij Marcel Baudet aan het Conservatorium van Amsterdam en gaf concerten in Europa, Rusland, de VS en Zuid-Amerika en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten, zoals het Nederlands Kamerkoor en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij is organist van de Oude Kerk-gemeente te Amsterdam, waar hij het Vater/Müller-orgel en het Ahrend-orgel bespeelt. Hij is als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

https://www.matthiashavinga.com/

 Monica Melcova (Slowakije)

Monica Melcova studeerde aan de conservatoria van Košice en Wenen. In 1999 studeerde ze af met de hoogste onderscheiding en de ereprijs van het Oostenrijkse Ministerie van Cultuur en Onderwijs. Daarna volgde ze opleidingen in Parijs bij Olivier Latry en Michel Bouvard, en een studie improvisatie bij Loic Mallié. In 2002 werd ze organist ‘in residence’ in de Sapporo Concert Hall in Kitara, Japan. Van 2020 tot 2022 was ze gastprofessor aan de Koninklijke Deense Academie voor Muziek in Kopenhagen. Ze is regelmatig jurylid bij gerenommeerde orgelconcoursen en geeft les in improvisatie.


Ville Urponen (Finland)

De Finse organist Ville Urponen studeerde orgel en piano aan de Sibelius Academie in Helsinki bij resp. Kari Jussila en Meri Louhos, en orgel aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen. Als concertorganist trad hij op in verschillende Europese landen en in Japan, Zuid-Korea, China en Rusland, en gaf daar ook masterclasses. Hij was voorzitter van Organum, de oudste orgelmuziekvereniging in Scandinavië, en is nu artistiek directeur van het Turku International Organ Festival.


Vincent Thévenaz (Zwitserland)

Vincent Thévenaz is professor orgel en improvisatie aan de Haute Ecole de Musique in Genève en titulair organist en beiaardier van de Saint-Pierre-kathedraal in Genève. Zijn concerten hebben hem naar veel Europese landen geleid, en daarnaast naar Argentinië, Uruguay, Canada en India. Hij streeft ernaar de vele facetten van het orgel te belichten, als solist of samen met andere instrumenten als viool, fluit en saxofoon, en ook minder gangbare als alpenhoorn, slagwerk. In 2005 richtte hij het Orchestre Buissonnier op, een ensemble van jonge musici.

https://thevenaz.org/